Το μεγαλύτερο ποσοστό των ενηλίκων καταναλώνει υπερβολική ποσότητα νατρίου.
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (Π.Ο.Υ.) αναφέρει πως η παγκόσμια μέση πρόσληψη νατρίου για τους ενήλικες είναι 4310 mg/ημέρα (ισοδύναμη με 10,78 g/ημέρα αλάτι). Αυτό είναι υπερδιπλάσιο από τη σύσταση του Π Ο Υ για ενήλικες, με λιγότερο από 2000 mg/ημέρα νατρίου (ισοδύναμο με < 5 g/ημέρα αλάτι ή περίπου ένα κουταλάκι του γλυκού).
Μια διατροφή με υψηλή περιεκτικότητα σε νάτριο (αλάτι), μπορεί να οδηγήσει σε αυξημένη αρτηριακή πίεση, η οποία αυξάνει τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων, καρκίνου του στομάχου, παχυσαρκίας. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (Π.Ο.Υ.) αναφέρει ότι 1,89 εκατομμύρια θάνατοι κάθε χρόνο σχετίζονται με την υπερβολική κατανάλωση νατρίου.
Το νάτριο είναι ένα θρεπτικό συστατικό απαραίτητο για τη διατήρηση του όγκου του πλάσματος, την οξεοβασική ισορροπία, τη μετάδοση των νευρικών ερεθισμάτων και την φυσιολογική λειτουργία των κυττάρων. Η έλλειψη νατρίου είναι εξαιρετικά απίθανη σε υγιή άτομα, ενώ η υπερβολική ποσότητα νατρίου συνδέεται με δυσμενείς επιπτώσεις στην υγεία.
Το νάτριο και το χλώριο είναι τα κύρια συστατικά του κανονικού επιτραπέζιου αλατιού, αλλά το νάτριο μπορεί να βρεθεί και σε άλλες μορφές και βρίσκεται επίσης φυσικά σε μια ποικιλία τροφίμων όπως το γάλα, το κρέας και τα οστρακοειδή. Συχνά βρίσκεται σε μεγάλες ποσότητες σε επεξεργασμένα τρόφιμα όπως ψωμιά, επεξεργασμένο κρέας και σνακ, καθώς και σε καρυκεύματα (π.χ. σόγια και σάλτσα ψαριού). Επίσης, περιέχεται στο γλουταμινικό νάτριο, το οποίο χρησιμοποιείται σε πολλά μέρη του κόσμου ως πρόσθετο συστατικό τροφίμων.
Πώς μπορείτε να μειώσετε την πρόσληψη νατρίου;
- Επιλέξτε να καταναλώνετε κυρίως φρέσκα τρόφιμα και ελάχιστα επεξεργασμένα.
 - Αφαιρέστε την αλατιέρα από το τραπέζι
 - Μαγειρέψτε με λιγότερο αλάτι, εναλλακτικά χρησιμοποιήστε βότανα και μπαχαρικά για να αρωματίσετε τα τρόφιμα
 - Αντικαταστήστε το κανονικό επιτραπέζιο αλάτι με υποκατάστατα αλατιού χαμηλότερης περιεκτικότητας σε νάτριο, που περιέχουν κάλιο
 - Περιορίστε τη χρήση εμπορικών σαλτσών, ντρέσινγκ και στιγμιαίων προϊόντων
 - Διαβάστε τις ετικέτες τροφίμων και επιλέξτε τρόφιμα με χαμηλότερη περιεκτικότητα σε νάτριο.
 
